dimarts, 22 de desembre del 2015

REGAL DE NADAL

Com cada any, a l'escola, ens feim un regal de Nadal. Però no un regal d'aquells típics i materials, si no un de diferent. Els alumnes d'ESO preparen durant uns dies una activitat que servirà perquè els nins de l'escoleta, infantil i primària, aprenguin amb ells jugant i passant una estona agradable i divertida. Ells mateixos ens expliquen l'experiència:

Primer d'ESO regala a primer i segon de primària.
Els alumnes de primer i segon de primària juntament amb els de primer d'ESO compartírem una estona molt agradable preparant un vídeo nadalenc. Els petits estaven molt entusiasmats i nosaltres els grans disfrutàvem de veure'ls tan contents. Tant els petits com els grans ens divertírem moltíssim.

Segon d'ESO regala a tercer i quart de primària.
Els alumnes de 2n d'ESO, vàrem fer un "Stop Motion", un curtmetratge fet amb fotos. Vàrem fer sis "Stop Motions", cada un donava un missatge com: no al racisme, humanitat... Després de mostrar els vídeos als nins vàrem fer grups amb dos alumnes de 2n d'ESO i cinc o sis alumnes de tercer i quart de primària, conjuntament cada grup va fer un vídeo que es penjarà a la pàgina web de l'escola: santsalvador.net.

Tercer d'ESO regala a l'escoleta i a infantil.
Els alumnes de tercer d'ESO vàrem escriure i interpretar un conte de Nadal musicat per als més petits. Ens va dur molta feina tenir-ho tot apunt, però els més petits s'ho varen passar molt bé intentant salvar els tres Reis Mags d'Orient de les mans d'un ocellot vell. No hi mancaren les desfresses, les rialles, i fins i tot algun plor de por.

Quart d'ESO regala a cinquè i sisè.

Els alumnes de 4t vàrem fer abres de paper amb els nins i nines de cinquè i sisè de primària. Vàrem fer grups de dos alumnes d'ESO i quatre alumnes de primària. Vàrem riure molt, i tant nosaltres com els nins ho vàrem passar molt bé!

JORNADA ESPORTIVA SOLIDÀRIA

Com ja es tradició, el darrer dia de classe abans de les vacances de Nadal, els alumnes i professors d'ESO varen dur a terme un torneig solidari de futbol, a benefici de Totogalpa i de la campanya de rebost de Càritas. Els alumnes fan una aportació econòmica i d’aliments per poder aportar una beca d'estudis i també aliments als més necessitats. Va ser un matí de convivència, de rialles, de gols, on tothom va gaudir de la jornada esportiva. Com cada any, l'equip invicte i màxim golejador ha estat format pels professors. 

Els alumnes de Primària s’ho passaren d’allò més bé realitzant diferents activitats esportives (activitats aquàtiques, colpbol, futbol, bàsquet i mato, entre d’altres) amb una manera sana i 
divertida de posar punt al primer trimestre.


Tots ens divertírem molt!


dissabte, 19 de desembre del 2015

ACOMIADAMENT DELS DENESOS

Com tots sabeu aquest curs el col·legi Sant Salvador participa en el projecte Eramus+, i durant els darrers tres mesos hem tingut quatre danesos al nostre centre. Na Clara, na Fie, en Nicolai i na Lea, de Userød Skole, marxaren d'aquí el passat diumenge dia 19 de desembre. Sabem que han disfrutat d'aquesta experiència inoblidable i que han après molt, igual que nosaltres d'ells. Ara esperen que els cinc mallorquins del CC Sant Salvador viatgin a Dinamarca per retrobar-se. Partiran d'aquí poques setmanes, i desitjam que tengin un bon viatge!

dijous, 17 de desembre del 2015

ENQUESTA ¿REIS O PARE NOEL?

Els alumnes de Processos de Comunicació vàrem anar a fer una enquesta a la gent del carrer per saber  què celebren, els Reis o el Pare Noel, i quina troben que és la més tradicional.

Després de fer les preguntes i alguns càlculs els resultats varen ser: el 55% de la població celebra els Reis, el 20% el Pare Noel, el 15% les dues i el 10% no en celebra cap.
El 80% de la població diu que és més tradicional els Reis; després, amb un 15%, el Pare Noel; i per últim les dues opcions, en un 5% de la població.

Per saber un poc més, vàrem comparar a homes i dones. El 59% de les dones celebra els Reis, els homes són un 50%; un 25% de les dones celebren el Pare Noel, i els homes un 12.5%;  els qui celebren les dues de les dones són un 8% i els homes un 25%; un 8% de les dones y un 12.5% dels homes no en celebren cap.

Sobre quina trobaven més tradicional, les dones ho tenien ben clar ja que un 92% responia que eren els Reis i l'altre 8% deia el Pare Noel. Els homes no ho tenien tan clar encara que la majoria, el 63%, diuen que la més tradicional és la dels Reis; el Pare Noel amb un 25% i un 12% les dues.


dimarts, 15 de desembre del 2015

EXTRAESCOLARS

English Games

Els alumnes de 2n d’ESO hem anat a entrevistar a la professora que fa "English Games" na Yaiza perquè ens expliqui una mica més la extraescolar que imparteix.

Ens va contar que a la classe d'"English Games" fan jocs, dibuixos i conten històries en anglès, clar. També ens va dir que allò que més li agrada part és quan els nins riuen, perquè és senyal que es diverteixen i aprenen jugant.


Per altre banda vàrem entrevistar alguns alumnes d'"English Games", i ens varen dir que la seva part preferida era pintar i jugar al jocs de la pilota calenta. També ens varen comentar que s'ho passen molt bé i que els encanta la professora.




dilluns, 14 de desembre del 2015

COL·LABORAM AMB CÀRITAS

Durant les darreres setmanes del primer trimestre, vàrem col·laborar amb Càritas. Duguérem menjar, productes de neteja i productes d'higiene personal. Sempre hem de ser solidaris, però especialment aquests dies de nadal. Per això, a les entrades del nostre centre hi havia una capsa per a dipositar-hi els aliments que després es repartiren entre les famílies més necessitades del poble d'Artà. S'aconseguiren una gran quantitat d'aliments i productes de neteja i higiene personal. Gràcies a tots per la vostra solidaritat!

dijous, 10 de desembre del 2015

PROJECTE EOIES

Aquest curs la nostra escola ha iniciat un projecte anomenat EOIES, amb la finalitat que els alumnes de 4t d'ESO quan acabin el curs puguin tenir un títol amb el seu nivell d'Anglès. L'EOIES és un projecte de l'Escola Oficial d'Idiomes que permet als instituts i escoles de secundària donar l'opció als alumnes de 4t d'ESO de fer un examen oficial per poder tenir un títol que certifiqui el nivell d'anglès que tenen.

Els alumnes que hi participin del CC Sant Salvador cada setmana realitzaran unes tasques per practicar les diferents parts de les que consta l'examen, que són: speaking, listening, reading, writing i use of english.


Esperem que els hi vagi molt bé.



dijous, 3 de desembre del 2015

ESPECIAL RACONS

10.000 ANYS DE FANG

En aquesta segona edició de l’especial racons comentarem el racó de “10.000 anys de fang”.
Hem anat a passar una estona amb la professora d’aquest racó, na Maria Lliteras. Ens ha dit que feia estona que a la classe de plàstica no feien feina amb fang i va dir que era una activitat molt interessant pels nins. També varen veure vídeos sobre la història de la ceràmica, i d’aquí va sorgir la idea.

Com que hi ha 3 sessions, a la primera fan tècniques de ceràmica primitiva i tècniques de buidatge; a la segona sessió varen fer les tècniques de xurros; a la tercera sessió tècniques de plaques amb fusta, i el darrer dia, agafen tot el que han fet a les anteriors classes i ho couen. També preparen boles de fang per vendre al Mercadet Solidari. En definitiva, fan una feinada, i tota molt xula!




dissabte, 28 de novembre del 2015

EXTRAESCOLARS

Al col·legi Sant Salvador, com cada any, feim una sèrie d'extraescolars. A Infantil s'hi ofereixen tres activitats extraescolars: Teatre, Psicomotricitat i English Games. A Primària poden triar entre Plàstica, Informàtica, Teatre, Batukada i Escacs. I a ESO, es pot anar a Teatre.

Dels 260 alumnes, aproximadament 92 d'ells van a Teatre; 4 d'Infantil a Psicomotricitat i 34 a English Games; dels de Primària, 23 van a Plàstica, 27 a Informàtica, 8 a Batukada i 38 a Escacs; a ESO uns 15 van a Teatre.



Extraescolar INFORMÀTICA

Hem anat a visitar el professor d'informàtica de primària, en Toni Colomer. Ens ha dit que hi ha dos grups, un de 1r i 2n de primària, que hi van els dilluns de 12h a 13h i fan 30 minuts de teoria i els altres 30 minuts juguen als jocs que ha elegit el professor, per posar en pràctica el que han après. L'altre grup és de 3r a 6è de primària. Aquest grup hi van els dilluns de 13.30 h a 14.30 h, com que son més grans fan diferents activitats com programes de disseny de fotografia, d'escriure, crear presentacions i com a novetat els de 6è de primària crearan el seu propi blog. Els nins s'ho passen molt bé i passen una estona de rialles mentre aprenen.


Petits Grans Informàtics


Hem entrevistat a dos alumnes d'informàtica, en Víctor de 2n de primària i en Miguel de 6è de primària. Ens han dit que van a informàtica perquè els hi agrada molt, allà aprenen des d'utilitzar un ordenador fins a crear un bloc. En Víctor ens ha dit que és el segon any que hi va, en canvi en Miguel hi va des de que va poder, és a dir des de 1r de primària. En Víctor l'any qui ve hi vol tornar i en Miguel si pogués hi tornaria però ja farà ESO.










dimecres, 25 de novembre del 2015

ENTREVISTA A NA MARGALIDA FERRAGUT

Els alumnes de Processos de Comunicació hem entrevistat na Margalida Ferragut, la nova secretària de l’escola. Quan hem anat a fer-li l’entrevista pareixia que estava molt a gust a la seva nova cadira i oficina, la que abans era de na Ramona Espot, tot i que quan li hem dit que la volíem entrevistar s’ha posat un poc vermella, ja que no li agrada que li facin fotos. Diu que es sent com a casa perquè l’escola té un ambient molt familiar, ja que aquí el personal és molt amable i molt acollidor. Hem de dir que ha estat molt agradable xerrar amb ella, ja que és molt simpàtica i alegre.
Li hem fet un parell de preguntes, que ens ha contestat amb molta amabilitat.

Quant de temps fa que ets a la nostra escola? 
No fa gaire que som per aquí, just fa dos mesos i mig aproximadament. Vaig començar dia 1 de setembre. 

Com et va la feina de secretària? És molt complicada?
Me va molt bé, però al principi em pareixia molt complicada, perquè sempre que comences una feina costa adaptar-se i entendre els nous mecanismes de feina. Tot i així he de dir que entre tots m’ho heu posat fàcil.

Com ha afectat la nova feina a la teva vida personal?
Ha estat una millora ja que puc estar més temps amb la meva família, sobretot amb el meu fill petit.

Per què decidires venir a fer feina aquí?

Va ser un plantejament molt difícil ja que, a l’altra feina em tractaven molt bé, però per temes d’horaris vaig decidir provar de canviar-me aquí a l’escola. Quan vaig saber que hi havia la vacant vaig optar-hi i a finals d’agost em varen dir que m’havien seleccionat.  Tot i que només tinc paraules d’agraïment per la meva antiga feina i la gent d’allà, he de dir que estic molt contenta i feliç a l’escola!

dilluns, 23 de novembre del 2015

CONFERÈNCIA INICIAL INTERCANVI DE 3 MESOS

Dilluns dia  23 de novembre na Caterina Llinàs, na Bàrbara Llinàs, na Francina Esteva, na Maria del Mar Nicolau i na Pau Sanxo van anar a Madrid acompanyats del professor d'Anglès. 

Allà es van reunir amb tots els alumnes i professors d'arreu d'Espanya que participen en aquest projecte d'intercanvi de 3 mesos. Van anar tots junts a una conferència, que va durar 5 hores, on els hi explicaren el que els hi espera, els problemes que podran tenir, amb que els ajudarà aquest intercanvi, i sobretot els avantatges de l'intercanvi, tant a nivell personal com acadèmic.


Esperam que els hi vagi tot molt bé, que no tinguin problemes i, el més importat, que disfrutin d'aquesta experiència.

dilluns, 16 de novembre del 2015

ESPERANÇA PÉREZ PARLA DE SOCIOLINGÜÍSTICA AMB ELS ALUMNES DE 4t D'ESO

Els alumnes de 4t d'ESO, enguany fan un projecte de sociolingüística relacionat amb els comerços, botigues, bars i restaurants d'Artà. És per això que varen enviar una carta formal a Esperança Pérez, assessora lingüística de l'Ajuntament d'Artà, per tal de convidar-la un dia a classe i així mostrar-li el seu projecte i programa de feina.


Esperança Pérez va acceptar la invitació dels alumnes de quart, i el passat 23 d'octubre va venir a l'escola i els alumnes varen poder intercanviar opinions sobre el projecte smb ella, varen xerrar sobre lleis de política lingüística, drets lingüístics, sobre l'Estatut d'Autonomia... A n'Esperança li va semblar molt bona idea l'estudi que els de quart d'ESO tenen previst engegar a l'àrea de català, i va oferir tot el seu suport als alumnes. 




UN MINUT DE SILENCI

Dilluns dia 16 al col·legi Sant Salvador vàrem realitzar un minut de silenci en homenatge a totes les víctimes dels atemptats, no només de les de França on moriren 140 persones i hagueren 350 ferits el passat divendres dia 13, sinó de totes les víctimes arreu de tot el món.
Tots els cursos, des d'infantil fins a ESO, i tots els professors, vàrem sortir al carrer i acompanyarem el minut de silenci amb la cançó de "El cant dels ocells."

Va ser un minut molt emotiu i ens va servir per reflexionar.

dijous, 12 de novembre del 2015

ESPECIAL RACONS

Fashion show

Durant les pròximes nou edicions del Bellpuig farem especials racons per tal de fer-vos una descripció de cada taller i aproximar-vos a la feina que fan els alumnes.

Aquesta primera edició de l'especial racons començarà amb 'Fashion Show'. 
Hem entrevistat a na M.Angela que és la mestra d'Anglés de primària, aprofitant-ho, fa el racó en anglés a mes, els al·lots ho troben més divertit i es fiquen més dins el personatje. Li hem demanat a veure de que venia la idea de 'Fashion Show' i ens ha respost que anteriorment va fer un racó, 'Drama', en el qual s'havien de desfressar i va veure que els alumnes els hi agradava molt desfressar-se, així que va decidir fer aquest racó. 
Per començar, trien la roba i els complements, els quals després dibuixen i descriuen el seu look. Finalment, arriba el dia més esperat, el dia de la desfilada. Aquest dia els nins i les nines, excepte alguns dels més petits que tenen vergonya, es vesteixen, es pentinen i es maquillen com autentics Top Models, fins i tot els nins que ho passen de meravella vestint-se de dona.

Ella ens afirma que li agrada molt veure com s'ho pasen de bé els alumnes i que pensa fer aquest racó més vegades els propers anys.









divendres, 6 de novembre del 2015

EXCURSIONS A SA DUAIA


Dia 23 d'octubre els alumnes de 1r d'ESO del col·legi Sant Salvador anaren d'excursió a Sa Duaia per aprendre sobre els incendis i la reforestació que s'està fent a la zona de Sa Duaia. 

A partir del que els hi va explicar la monitora que els acompanyava varen realitzar un treball sobre Sa Duaia. Incluiren informació sobre la fauna, la flora, el sòl, els riscos dels incendis i algunes propostes per ajudar amb la reforestació d'aquesta zona.

Aquesta mateixa excursió la varen realitzar els alumnes de 2n d'ESO divendres dia 6 de novembre per fer el mateix treball, realitzant fotos a la flora i a algunes restes observables com el forn de calç, la paret seca i l'abocador. Varen acabar l'excursió revisant la feina que havien fet amb la monitora Mercedes i en Pere Riutort.

L'experiència ha estat molt bona, ja que han après més sobre l'entorn  que ens envolta i a disminuir els incendis forestals.




divendres, 30 d’octubre del 2015

ESO VA AL BARRANC DE BINIARAIX

Els alumnes i professors d'ESO del Col·legi Sant Salvador vàrem anar d'excursió al Barranc de Biniaraix. Partírem amb autobús de la plaça del Pes, i vàrem tardar devers 1 hora i 30 minuts a arribar al pantà de Cúber. Llavors vàrem berenar just al primer refugi, a la sombra del Puig de l'Ofre. 

Mentre caminàvem es va produir un petit incident: la meitat del grup es va desviar per un altre camí. Però vàrem cridar per telèfon, demanarem a la gent que passava, fins que ens vàrem retrobar a la falda de l'Ofre. 

Caminarem  moltíssim per uns camins i escalonada de pedra. El cert és que les vistes des del camí al costat del Barranc de Biniaraix eren impressionants. No només per la vegetació, plena d'alzines i velles oliveres que ens recordaven bells poemes de Costa i Llobera, si no també per les marjades centenàries que ens traslladaven temps enllà fins a l'època musulmana. 

Poc a poc i després d'un llarg descens arribàrem al poble de Biniaraix on prenguérem lloc per dinar. Al final de l'excursió tots estàvem esbraonats i molt cansats, però va valer la pena l'esforç per recordar la immensitat de la Serra de Tramuntana.





dissabte, 24 d’octubre del 2015

BUNYOLS PEL VIATGE D'ESTUDIS




El passat 24 d'octubre, els alumnes de 4t d'ESO del Col·legi Sant Salvador varen fer bunyols a la plaça, amb l'ajuda d'algunes mares. També venien coques, pizzes... I ho varen fer per recaptar doblers pel viatge d'estudis, a Itàlia.

Com que els hi va anar molt bé, aquest dissabte 31d'octubre, de 10.00h a 14.00h hi tornaran a ser.
Vos agrairíem que col·laboreu i hi aneu a comprar-ne.
Són boníssims!

divendres, 23 d’octubre del 2015

RAMONA ESPOT I EL BALL QUE MAI NO S'ACABA


El passat 23 d'octubre a l'escola vàrem celebrar una festa "sorpresa" per acomiadar na Ramona Espot després de molts anys de feina a la nostra escola. No era una festa qualsevol, perquè na Ramona no és una persona qualsevol. El seu taranna, la seva bonhomia, la seva personalitat, les seves rialles, les seves emocions formen part de la nostra escola. Per això, des del centre, hi va haver una implicació màxima per tal de poder retornar, en forma de festa i de gratitud, allò que na Ramona ha fet per l’escola.

Des de l’escoleta fins als grans d’ESO, des del PAS, Amipa fins a tot el professorat, tothom va posar el seu granet d’arena per tal de preparar la festa de jubilació. Així, en forma de regal, els alumnes d’infantil varen preparar uns dibuixos per a ella; els de 5è i 6è, un ram de flors de paper; els de 3r i 4t una pancarta i els de 1r i 2n un escrit diguent com és, a ESO es va redactar una emotiva carta plena de sentiments per a na Ramona, i tant els professors com els pares i les mares varen voler fer un regal a la protagonista de la nit.

Més de dues-centes persones vàrem omplir el pati de l’escola. A les 20.30 h ja hi érem tots. El sopar era a compte de Ses Tres Forquetes, a manera de bufet fred i calent. Quan tot just acabàvem les postres, es va projectar el vídeo homenatge a na Ramona a la pantalla gran prevista al patí. Aquest va ser un dels moments més emotius del vespre. Un recorregut d’adjectius de la boca dels alumnes de l’escoleta fins a 4t d’ESO; un recorregut pel poble on va néixer i créixer na Ramona, als Pirineus; un recorregut de personalitats amb qui ha compartit anys de feina na Ramona; varen fer que els 15 minuts del vídeo es fessin curts i intensos. Difícil va ser per a la protagonista i per als seus familiars, però també per a tots els assistents, contenir les emocions, i més d’una llàgrima va córrer per les galtes dels qui embadalits miràvem el vídeo. Per cert, que el podeu tornar a veure a Youtube, a l’enllaç https://youtu.be/UYdq54bgKkI o amb el codi QR que s’adjunta.

Però més enllà de les emocions i llàgrimes va regnar sobretot la rialla. I és que just després del vídeo va començar el ball. Un regal dedicat expressament a na Ramona. Marisa Rojas va ser la convidada a amenitzar la vetllada, que es va encetar amb un ball entre na Ramona i el director de l’escola, Guillem Serra amb la cançó de Joaquin Sabina “Y nos dieron las diez”. I potser les tres no eren, però la una llarga segur que sí quan es va tancar la pista de ball. Un ball que no acaba al pati de l’escola. Un ball que segueix i seguira per a sempre, perquè la petjada de na Ramona Espot al CC Sant Salvador ha deixat una marca impossible d’esborrar. El ball segueix, la música continua, i totes les lliçons i tot el que hem après de na Ramona queda amb nosaltres i per a nosaltres.

Gràcies Ramona.

CARTA DELS ALUMNES D’ESO A RAMONA ESPOT

Estimada Ramona,

Volíem donar-te les gràcies de part de tots els alumnes d’ESO, i fins i tot ens atrevim a dir que en nom de tots els alumnes de l’escola. Gràcies per cuidar-nos, per estimar-nos i per ajudar-nos com una mare més, com una padrina més.

Esperam que tenguis una grata jubilació, i que ens recordis a tots. Sobretot que ens recordis, perquè te podem assegurar que nosaltres te recordarem sempre.

Tots t’estimam moltíssim, ets una peça fonamental en aquesta gran família que
formam la nostra escola. Pensam que tant nosaltres com tots els que han conviscut a l’escola amb tu durant tots els anys que hi has fet feina, hem tengut molta sort de coincidir amb tu.

Et trobarem a faltar per tot el que ets: alegra, generosa i, sobretot, carinyosa; i per tot el que ens has donat. Sabem que aquesta jubilació no significa un adéu, ja que sempre estaràs present dins la nostra escola i dins els nostres cors. Per a nosaltres has estat la millor secretària que podíem tenir, a més d’una gran persona i fins i tot amiga. Des que érem petits i cercàvem una persona amb qui confiar dins l'escola fins l'últim dia que hem compartit amb tu, ens has aportat l'alegria que ens feia falta. Fas que els pitjors dies es tornin millors, i que els millors els volguem compartir amb tu.

Gràcies una altra vegada per ser com ets. T’enyorarem molt. Més del que penses.

Molt sincerament i sempre teus,

Els alumnes d’ESO

CARTA D’AGRAÏMENT DE LA FAMÍLIA

Moltes gràcies a tots per haver fet sentir na Ramona com una Reina, no només durant la festa d'ahir, sinó durant tots els anys que ha fet feina al Col.legi Sant Salvador, la seva segona casa. Per a ella, treballar amb tots els seus companys i companyes ha estat un plaer, un antídot per oblidar els mals dies i les tristeses, una injecció diària d'alegria i bon humor. No ho oblidarà mai, ha quedat gravada una gran petjada dins el seu cor que l'ajudarà a sentir-se sempre jove. Tots els infants que han anat passant per l'escola li han robat un trosset del seu amor, que mai s'acaba, perquè és INFINIT. Els problemes de totes les famílies i de tots els professors que formen l'escola, sempre han estat els seus problemes, se'ls emportava a casa i es passava nits sense dormir cercant una solució. I quan la trobava, se n'anava orgullosa a intentar ajudar-los, encara que fos només amb un missatge d'ànims o fent un cafetet per escoltar-los, oferint-los gairebé tot allò que tenia d'una manera generosa i desinteressada. Això crec que, tot i haver-se jubilat, no canviarà mai, pel simple fet que ella és així, és una qüestió de personalitat i això no es pot signar amb un contracte de feina, sinó que depèn de tot el conjunt de valors que formen cada persona. Un exemple a seguir, i tothom que la coneix sap que no ho dic perquè sigui ma mare...

GRÀCIES DE TOT COR!



dijous, 15 d’octubre del 2015

APRENEM L'ESCALA DE SUPERFÍCIES AMB MÚSICA

A l'escola hem posat en marxa una nova manera d'ensenyar i aprendre: treballar diferents competències per assolir els reptes i els conceptes de les diferents àrees.



A  la classe de Química de 3r d'ESO hem estudiat el tema d'unitats i no ens sabíem les escales, així que el professor ens va dir que una bona manera d'aprendre-les és cantant, i com que era una feina opcional un grup de 6 alumnes, na Margalida Flaquer, na Caterina Llinas, en Montserrat Santandreu, en Sebastià Gomila, en Sebastià Sansaloni i en Joan Rodríguez, van tenir la idea de fer un videoclip explicant com funciona i com es calcula l'escala de superfícies.


diumenge, 11 d’octubre del 2015

ERASMUS PLUS AL CC SANT SALVADOR



Erasmus + és un programa europeu a través del qual es pretén conscienciar de la necessitat de la internacionalització dels centres educatius. És per això que el CC Sant Salvador, juntament amb altres centres educatius europeus, hem elaborat un projecte a treballar durants els cursos escolars 2015-16 i 2016-17, titulat “No problems, just solutions”.

Erasmus +, a més, ens permetrà conèixer sistemes educatius d’altres països; compartir estratègies educatives i millorar competències lingüístiques i no lingüístiques del nostre alumnat.


“No problems, just solutions”

El títol “No problems, just solutions” és  el nom d’un projecte que fomenta les relacions humanes i l’acceptació i tolerància vers altres cultures.

La idea del projecte va nèixer al passat Comènius en el qual el CC Sant Salvador va participar “Ways to a greener and healthier Europe”. Aquest es va caracteritzar per la ràpida ressolució de petits problemes que varen anar sorgint. A partir d’aquí, entre el nostre centre i l’escola danesa Usserod Skole, va sorgir la idea que, en projectes futurs, treballaríem la resolució de problemes de tipologia diferent.

Els centres participants són els següents: Usserød Skole (Dinamarca), Collège Florimond Robertet (França), Liceo Attilio Bertolucci (Itàlia), Kirkkokadun Koulu (Finlàndia), Agrupamento de Escolas do Barreiro (Portugal) i Vienna European School (Austria).

Conclou el primer viatge a Dinamarca

Com ja sabeu el 4 d'octubre es va iniciar el projecte Erasmus +, a Dinamarca.  Hi anaren 7 alumnes de 3r i 4t d'ESO acompanyats dels dos professors, na Maria Gelabert i en Tòfol Massanet.

Na Maria Gili (4t ESO) i na Bàrbara Mascaró (3r ESO) ens han dit que durant aquesta setmana que passaren per Dinamarca varen aprendre molt d'anglès i sobretot s'ho varen passar molt bé. Les dues es van adaptar molt bé amb la família on estaren. Els matins, a l'hora de classe a Usserød Skole feien un projecte en grups. Consistia en cercar un problema que hi hagués arreu del món i inetentar trobar-li una solució. Els capvespres, normalment anaven tots junts a visitar el poble allà on estaven o a visitar la ciutat, Copenhaguen, però a vegades també passaven els capvespres amb les seves famílies. Els agradaria tornar-hi ja que s'ho passaren molt bé i aprengueren molt! Na Maria Gelabert també ens ha dit que ha estat una experiència única pels alumnes i per a ella mateixa, i que ha après molt dels companys de professió europeus. Ella i en Tòfol, a les 8, com tots els alumnes anaven a l'escola i a vegades coincidien amb les activitats que feien tots junts.
Diu que fer aquests viatges és una bona manera de posar en pràctica l'anglès que aprenen a les classes.

Proper destí: Finlàndia, gener 2016


dissabte, 26 de setembre del 2015

L'ESPORT, UNA FORMA DE VIURE

ESPORT AL CARRER

Els alumnes de 3r d'ESO, acompanyats dels danesos que han vengut al nostre centre, aprofiten una de les 3 hores d'Educació Física per anar a fer-la a diferents llocs del poble. També ho fan per mostrar-los el poble als seus nous acompanyants, i per recordar-los a tots com jugaven els seus padrins.

En aquestes dues sessions que ja han fet, han anat a l'esplenada de Sant Salvador, on van aprofitar les escales per fer exercici, i a na Batlessa, per córrer al seu voltant. Depenent del lloc on són fan jocs tradicionals i activitats de diferents tipus.

L'experiència fins ara ha estat molt positiva, i ens han dit que estan contents de fer-ho un pic per setmana, perquè d'aquesta manera "Recuperam el carrer".



COL·LABORAM AMB L'IRONMAN

El passat dissabte 26 de setembre els alumnes de 4t d'ESO i un petit grup del Club Aigua Esport Artà es reuniren a les 7.30 h davant l'institut d'Artà per anar amb bus cap al Camí de Conies (MA-3323), i avituar als corredors de l'Ironman.

La feina que els va tocar fer allà va ser omplir botelles i preparar-ho tot, esperant amb ànsia que els esportistes passassin per donar-los tot el que necessitessin. La feina més dura va ser quan tots ja havien passat i van haver de començar a replegar i recollir-ho tot de manera que quedés com ho havien trobat. Finalment, a les 11:30 h, el bus va tornar-los cap a Artà.

Va ser una bona experiència que tothom vol repetir!


divendres, 25 de setembre del 2015

ERASMUS PLUS



Danesos a l'escola

Com vàrem anunciar al passat Bellpuig, al col·legi Sant Salvador han vengut 4 danesos, na Clara, na Fie, na Lea i en Nicolai, de Userød Skola a passar tres mesos amb nosaltres. I per això els hem fet una estrevista i ens han comentat que esperen aprendre més anglès, conèixer el català i el castellà, i conèixer una altra cultura, en aquest cas la nostra.


Alguns esperaven enyorar-se perquè tres mesos fora les seves famílies és molt de temps. Però de moment ho duen bé. Una d'ells ha comentat que l’any passat ja havia vingut aquí, i volia fer nous amics i conèixer nous alumnes, aprendre més de Mallorca i d’Artà. Els hi agrada molt Artà, i diuen que és preciós.

El seu objectiu final és aprendre més idiomes, noves cultures, fer noves amistats i disfrutar d'aquesta oportunitat.



COMENÇAM ELS VIATGES

Els alumnes de Processos de Comunicació hem entrevistat a dos dels participants de l'Erasmus que van a Dinamarca, na Marina Serra i en Sebastià Matamales de 4t d'ESO, que parteixen el diumenge 4 d'octubre.

Ens han dit que no estan nerviosos però que és el seu primer intercanvi, i que esperen conèixer molta gent, aprendre anglès, conèixer una altra cultura, en aquest cas la danesa, visitar el país...  A dia d'avui ja saben amb la família que han d'estar i estan molt contents i amb ganes de conèixer-los.  

Ens han promès que en tornar ens contaran la seva experiència, i així us la podrem contar als lectors de Bellpuig. Els desitjam a ells i a tots els participants un bon viatge i que s'ho passin molt bé.


dimarts, 15 de setembre del 2015

CONTINUAM L'AVENTURA DIGITAL

Ara ja fa un any i ja ha passat un curs des que vàrem iniciar el Projecte Sant Salvador 3.0 a l’escola, i vàrem instaurar l’ús de l’iPad com a eina de feina, al voltant d’un projecte educatiu basat amb les noves tecnologies i noves metodologies d’ensenyament. Enguany s’incorpora al Projecte un nou curs, ja que es manté a 1r i 2n d’ESO, i s’adapta a 3r d’ESO. Seguim, doncs, l’aventura digital.

Els alumnes de Processos de Comunicació vàrem anar a fer una entrevista a dos alumnes de 1r d'ESO per veure que els pareixia fer feina amb el seu nou dispositiu iPad. N'Isabel i en Jaume, els dos delegats de curs, ens digueren que els hi feia molta il·lusió. començar a treballar amb la nova tauleta i amb els projectes que envolten aquesta eina. Els alumnes estan molt motivats i tenen moltes ganes de començar a estudiar amb l’aparell.

També entrevistàrem dues alumnes de 2n d'ESO perquè ens expliquessin la seva experiència després d’un any amb l’iPad. Na Paula i n'Alba pensen que és una molt bona experiència, ja que és una nova manera d’estudiar. Creuen que estaria bé que tots els centres implantessin aquesta eina, perquè es treballar amb es eines del present.


divendres, 11 de setembre del 2015

BENVINGUTS AL CURS 2015 - 2016. COMENÇA L'ESPECTACLE

COMENÇA LA FUNCIÓ: REOBRIM LES PORTES AL CC SANT SALVADOR

Als mestres, quan ens passa la Mare de Déu d’agost, se’ns disparen les alarmes que ens avisen que el temps de vacances s’acaben, i està a punt de començar el nou curs escolar. No serem hipòcrites: la primera sensació és de reticència. Però acte seguit apareixen les idees i els projectes que hauran de conformar el nou any acadèmic.

I així arriba dia 1 de setembre, i el retrobament amb els professors i tot el personal del centre. Uns primers minuts de salutacions i acte seguit apareixen els primers alumnes, amb la mateixa cara de son que alguns professors, per reexaminar-se d’aquelles matèries que varen quedar pendents per juny. Han estudiat, es nota, però la majoria d’ells ha optat per estudiar els darrers dos dies... ¡per això aquella cara de son! Alguns aproven, alguns suspenen... alguns riuen, alguns s’enfaden... Prova perfecte per comprovar que ja hem començat, i que algunes coses no canvien... bona senyal.

Però d’altres canvien. I també és bona senyal. A l’escoleta entren nins nous, i no estarem molt a escoltar els primers plors a Infantil, quan els pares i les mares, amb els ulls enterenyinants, “abandonin” els seu fills en mans d’uns desconeguts! Amb els braços estirats i mirant el portal, es resignen a quedar a un nou lloc, amb nous amics, i amb una mestra que no coneixen de res... Poques hores més tard apareixen les primeres imatges de tendresa entre mestres i alumnes, i la prova queda superada.

I entre canvi i canvi, s’acosta el dia d’obrir les portes de bat a bat, el moment màgic de començar el curs. Dia 11 tots a files, amb ganes, amb il·lusió i amb l’alegria carecterística del nostre centre, una alegria que s’ha de convertir en felicitat.



dijous, 12 de març del 2015

CURS ICT A MALTA

La setmana del 2 al 7 de març va tenir lloc a St Julian's (Malta) un curs que tenia com objectiu principal donar a conèixer eines relacionades amb la informàtica i la tecnologia que puguin ser d'utilitat en el món de l'ensenyament.
Dos professors del nostre centre (Maria Gelabert i Tòfol Massanet) es van desplaçar fins allà gràcies a la subvenció del projecte KA1 englobada dins el programa Erasmus+.
El curs començava a les 9 del matí i acabava a les 2 del migdia. Durant les classes el professor encarregat, el senyor Douglas Matheson i natural d'Escòcia, explicà als 15 participants de diferents indrets d'Europa el funcionament de diferents eines que poden ser aplicades a l'aula i a diferents nivells d'ensenyança.
El motiu que ens va empènyer a desplaçar-nos fins allà va ser la convicció que la formació en aspectes tecnològics ha de ser constant, especialment ara que hem engegat un projecte tan ambiciós com el Sant Salvador 3.0. Precisament, la implantació d'aquest projecte i l'ús dels dispositius iPads ens ha fet adonar que les coses s'estan fent bé ja que algunes de les eines explicades a classe ja ens resultaven familiars.

Com hem dit abans, la formació ha de ser constant perquè l'ambició és ser de cada cop millors i per aquest motiu esteim convençuts que aquesta no serà la darrera experiència ni oportunitat per seguir aprenent.



III JORNADES SOBRE EDUCACIÓ

 Al CC Sant Salvador ja fa un parell de mesos que es treballa per preparar les Jornades educatives "Construïm el Futur". Enguany és el  tercer any consecutiu que es fan aquestes Jornades i el sisè que es fa el Gran Debat. Es faran per l'abril i maig.

Els temes que estam treballant a classe, i que es tractaran al Gran Debat i a les III Jornades són els següents:

Nutrició (pobresa, malalties contagioses...) ¿Som el que menjam?, amb el Dr. Xavier Mesquida. Metge i nutricionista.

Adolescència. Festa i educació Emocional, amb el Dr. Rafael Bisquerra. Catedràtic d'Universitat especialitzat en educació emocional i educació Psicopedagògica. Professor de la UB.

Noves tecnologies aplicades a l'educació, amb personal especialista de la UPCnet.

Adolescència: Responsabilitat i influències. De la bici a la moto. Taula Rodona formada per especialistes i persones relacionades amb el tema.


Us anirem informant setmana a setmana de l'organització i novetats d'aquestes noves Jornades 2015.


RENDIMENT ACADÈMIC I ESFORÇ PERSONAL


Aquests dies s'han duit a terme dos lliuraments de premis a estudiants de primària i secundària corresponents al curs 2013-14 per part de la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats del Govern Balear. Divendres 13, al Trui Teatre de Palma, Caterina Serra, Bel Gomila, Laura Gomila, Paula Rocha i Miquel Àngel Paredes reberen el Premi al Rendiment Acadèmic Excel·lent d'Educació Secundària; i dimarts 17, Marina Martí, al Conservatori Superior de Música de Palma, rebé un especial reconeixement a la seva dedicació i superació dels estudis de l'etapa d'Educació Primària. Des del Col·legi Sant Salvador ens sumam a aquests reconeixements i vos donam l'enhorabona. Tot esforç té el seu profit!

PETITA EXCURSIÓ PER LA VIA VERDA


Els alumnes  d'ESO, un dia de cada mes, anam amb bicicleta per la Via Verda. Ens acompanyen en Joan Martí, el nostre professor d'Educació Física, i algun altre professor acompanyant.

L'objectiu d'aquesta petita activitat és conèixer el nostre entorn i adquirir habilitats amb les bicicletes. I és que fora de les aules també s’aprèn molt.