divendres, 29 d’abril del 2016

CAFÈ TEATRE

CAFÈ TEATRE

El passat divendres 29 d'abril, com cada any, els alumnes de 4t d'ESO del nostre centre varen realitzar el Cafè Teatre per tal de recaptar doblers per anar de viatge d'estudis a Itàlia. Després d'un temps d'assaigs amb l'ajuda d'en Bernat Mayol, va arribar el gran dia. L'acte va tenir lloc al pati del nostre centre a les 20.30h, i els alumnes oferiren als assistents tapes fetes pels pares i mares dels alumnes que hi participaven, servides per una part dels alumnes que  feien de cambrers amb molts destresa i servien les taules repartides per tot el pati. Mentre la gent disfrutava d'un bon menjar, la resta d'alumnes del mateix curs ballaven i cantaven perquè el públic gaudís d'una bona vetlada. 


Gràcies a aquest vespre recaptaren 1833'80€. Amb aquets doblers els alumnes de 4t d'ESO, el passat divendres 6 de maig, varen partir cap a un gran viatge d'estudis a Itàlia. Gràcies a tots per la vostra assistència.



dijous, 28 d’abril del 2016

CONSTRUÏM EL FUTUR, AMB SEBASTIÀ SERRANO

CONSTRUÏM EL FUTUR, AMB SEBASTIÀ SERRANO

Aquest dijous dia 28 d’abril, a les 20.00 hores, al Teatre d’Artà, Sebastià Serrano, catedràtic de Lingüística General de la Facultat de Filologia de la UB i un dels grans experts en comunicació del nostre país, serà l’encarregat d’inaugurar les IV Jornades Construïm el Futur que organitza el CC Sant Salvador d’Artà. El doctor Serrano és un autor de referència en matèria de llenguatge i comunicació, i ens oferirà la conferència “Comunicació, adolescència i educació als inicis del tercer mil·lenni”,  una reflexió sobre el pensament i el comportament humà per intentar donar resposta a «preguntes que ens fem tots»: per què ens fa mal la solitud?, en què es basen les bones relacions?, quin sentit té l’amor?, quin és el secret de la confiança?, per què mentim?, per què se separen les parelles? I, sobretot, quin paper hi té la comunicació en tot això?

Ajo Monzó parlarà sobre Comunicació, Seguretat i Internet


El dijous dia 5 de maig, també a les 20.00 hores i al Teatre d’Artà, enceterem el tema sobre Comunicació, internet i seguretat, una de les qüestions que més preocupa a alumnes, pares i educadors. Per això hem convidat a Ajo Monzó Almirall, especialista en el terreny de noves tecnologies i joventut,  perquè imparteixi una xerrada dins les Jornades. Ajo Monzó va obtenir el grau en Psicologia de l'Educació de la Universitat de Barcelona i és especialista en Educació i Tecnologies de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya). Ha estat treballant en la informació juvenil des de 1990. Les seves principals especialitats i interessos estan relacionats amb els joves i els processos d'aprenentatge al Netsociety, drets d'informació i la ciutadania digital: "Xarxes", "alfabetització informacional", "Joventut ciutadania digital", "aprenentatge combinat" i "Educació no formal i informal" en el camp de la política de la joventut. 





dilluns, 25 d’abril del 2016

SISENA SETMANA DINAMARCA

Entre setmana vàrem visitar diferentes instituts de la zona, allà els danesos hi varen fer classe com si fossin un més del centre. Varen fer això per fer-se una idea on volien anar en acabar a l'Usserød Skole. Mentre ells feien les classes com que eren en danès jo feia els deures.
Aquesta setmana com que no em veia amb les altre, ja que van a un classe distinta, no vàrem quedar com soliem fer els capvespres.

Dijous a "scout" vàrem anar en bici i després vàrem menjar un pa típic d'aquí amb mantega. Ja que es tradició menjar-lo el dia abans d'un dia que tenen lliure, per tant divendres no vàrem anar a escola i vàrem aprofitar per visitar un poble.
Els altres dos dies, es a dir dissabte i diumenge els vaig passar de confirmació.

Aquí hi ha l'enllaç per veure el vídeo:


https://youtu.be/VmxNkLAt6bU
Aquestes setmanes passades, en varem tenir una de vacances, on na Mar, na Caterina i na Bàrbara varen tornar a Mallorca durant deu dies. Na Pau i jo, varem quedar. Varem estar quasi cada dia juntes, ja que fèiem diferents activitats. Un dia, varem anar al Bakken, que es el parc d'atreccions més antic del món, varem estar allà tot el dia, i ens vam divertir molt. Un altre dia, varem anar a Copenhagen a veure gent d'Artà que havia vengut de vacances aquí. Ens varem passatgar per la ciutat durant tot el dia.
Quan varen acabar les vacances, na Caterina, na Bàrbara i na Mar, encara no havien tornat, però na Pau i jo, varem començar l'escola, on varem fer tota la setmana un projecte sobre l'aigua, on varem aprendre diferents coses relacionades amb l'aigua. Havíem d'exposar aquest projecte el dilluns següent, quan ja hi havia na Caterina, na Bàrbara i na Mar, pero na Mar, na Lea i jo, no varem anar a escola, ja que na Lea es confirma i varem anar a Copenhagen a que es proves el vestit. Llavors d'això, tota la setmana fèiem el mateix: anavem a l'escola, qualque capvespre anavem al centre i llavors cap a cases i sopavem i estàvem una estona xerrant i anavem a dormir.
Però divendres, havíem d'anar a una Gala. Així que quan varem acabar l'escola, ens varem anar a preparar per anar a la Gala, on varem sopar, varem votar per a la millor parella de vuité grau, i per a la millor parella de nové, també varem votar per al millor vestit, per les millors sabates, per el príncep, la princesa, per al rei, i per a la reina... Després de votar, varem ballar un ball molt antic. Quan varem acabar de ballar aquest ball, veren posar música i varem ballar fins a les deu i mitja del vespre. Després, na Caterina, na Bàrbara, na Paui na Mar, amb els danesos, s'en varen anar a can Nicolai a seguir amb la festa, i jo, me'n vaig anar a ca nostra perquè estava molt cansada.
El dissabte, a l'endemà de la Gala, varem anar el capvespre al Tivoli, un altre parc d'atraccions que està en mig de Copenhagen. Hi varem estar fins a les deu del vespre i ens varem divertir molt. Després  ens en varem anar amb el tren cap al poble on vivim. A l'estació del tren, ens varem despedir (amb molta de pena) de na Pau, ja que a les sis del matí partia cap a Mallorca

divendres, 22 d’abril del 2016

EL GRAN DEBAT

EL GRAN DEBAT

Amb motiu de les IV Jornades Construïm el Futur, els divendres 15 i 22 d'abril es feren les dues edicions del Gran Debat. Els alumnes de 3r d'ESO encetarem el debat del dia 15 amb el seu tema "Comunicació, adolescència i educació als inicis del tercer mil·leni". Seguidament els alumnes de 2n d'ESO amb el tema " Comunicació, seguretat i Internet" varen continuar l'acte debatent si la vida que s'amagaven darrera les xarxes socials i el món d'Internet és segur o no. El debat del dia 22 l'encetaren els alumnes de 4t d'ESO amb el tema "L'efecte smartphone. Connectar-se amb sentit" i seguiren els alumnes de 1r d'ESO, que era el primer any que participaven en aquesta activitat, amb el tema " Comunicació i informació per a tots. ¿Com explicar les notícies a pares i fills?"


Amb aquesta activitat el alumnes aprenen a defensar les seves idees, xerrar en públic i sobretot a respectar l'opinió dels altres. Tots el alumnes participaren i donaren les seves opinions respecte als temes proposats durant més de quatre hores. 



dilluns, 18 d’abril del 2016

QUINTA SETMANA A DINAMARCA

La setmana passada va ser un poc avorrida.
 Entre setmana en acabar l'escola com sempre les mallorquines vàrem anar al centre. Així cada dia de la setmana, i el dijous anem a "scout", aquesta vegada vàrem anar per un poble que es deia Helsinborg, allà els professors ens enviaven una ubicació i nosaltres hi teníem que anar així apreníem a orientar-nos i quan arribàvem al lloc havíem de fer-nos "selfie", per demostrar que hi havíem arribat. 
Durant el cap de setmana l'únic que vàrem fer va ser anar a passatger el ca. En realitat teníem plans per fer: dissabte anar a un aquàrium i un museu i el vespre anar a dormir a ca na Lea, i l'endemà anar a la piscina. Però no vàrem acabar fent res, no sé perquè.

VISITA AL MONESTIR DE BELLPUIG

Visita al monestir de Bellpuig


El passat dilluns 18 d'abril, els alumnes de 2n d'ESO anàrem al Monestir de Bellpuig acompanyats de na Maria Gelabert, professora de socials.
Vàrem partir després del primer pati, damunt les 11.30. Al cap de mitja hora de caminar arribàrem al Monestir. Vàrem trobar totes les cases en ruïnes, puntalades, tot queia i no vàrem poder entrar a l'església perquè l'Ajuntament no va trobar la clau. Una llàstima, ja que ens hagués agradat poder-la veure per dins. Així i tot vàrem aprendre i vàrem poder mirar de lluny com vivien els monjos en aquella època. Allà també s'hi pot veure que, al voltant de l'església hi ha marques que ens indiquen que després de La Gran Pesta  hi van enterrar molts cossos. Des d'allà abans es podia veure Capdepera, Canyamel i Artà però degut a que avui en dia està descuidat i els arbres creixen ja no es veu.

Quan tornàrem, ens vàrem demanar per què un lloc com aquest està tan abandonat i en vàrem voler saber més. Per això, ens posàrem en contacte amb na Paula Vilchez, Directora Insular de Turisme Promoció Econòmica i Artesania i Regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Artà, i en Tomeu Tous, tècnic de l'àrea sociocultural i educativa de l'Ajuntament d'Artà, perquè ens explicassin la situació actual del monestir i quins són els projectes pensats de cara al futur.
Primer de tot, ens vàren dir que s'havia deixat tant de temps abandonat perquè en el passat més immediat no hi havia interès polític. Entre el 2000 i el 2010 es va pensar fer un centre d'intepretació i es va arreglar la part interior de l'esglèsia i la teulada. Al 2010, es va rebre una part econòmica des de Madrid però a causa del canvi polític es van aturar totes les obres. 
Ara s'ha tornat proposar arreglar Bellpuig ja que els doblers que reberen al 2010 no es feren servir. La gran prioritat és que aquest monestir no caigui i després, amb l'ajuda econòmica que el consell aportarà anualment, l'acabaran.


Des d'aquí, esperam que al llarg dels anys es vegi el bon resultat d'aquest projecte, i els artanecs puguem gaudir del monestir de Bellpuig, un patrimoni històric i cultural incalculable.







dimecres, 13 d’abril del 2016

JORNADES PORTES OBERTES

JORNADES PORTES OBERTES

El passat dia 13 d’abril el CC Sant Salvador va voler obrir les seves portes a tothom perquè poguessin veure la nostra manera de fer i de treballar. Quatre alumnes de 4t d'ESO foren les encarregades, juntament amb el personal docent i no docent de l'escola, de mostrar-vos i explicar-vos el nostre funcionament. I és que ningú millor que ells, que ja duen 16 anys al centre, coneix la personalitat i el quefer diari del CC Sant Salvador.


Des del centre valoram molt positivament la jornada, ja que ens agrada que els pares, mares i gent interessada per l’educació s’apropi a nosaltres i ens faci tota mena de suggeriments i propostes que ens fan millorar a nivell institucional i personal. 


dimarts, 12 d’abril del 2016

QUARTA SETMANA DINAMARCA


Entre setmana tot sempre sol ser el mateix, els matins anar a escola i el capvespre passar-ho juntament amb els danesos i les meves companyes.
A l'escola l'únic que va canviar va ser que vàrem practicar el ball per la galla que era el divendres.

El dia de la galla va ser molt divertit, tomba començar a les 18h i va acabar a les 10.30h, durant tot aquest temps vàrem sopar i vàrem ballar, però també teníem que votar els reis de la nit, la millor parella, el millor vestit...
En acabar vàrem anar a la casa de'n Nicolai amb amics danesos, allà hi vàrem passar la nit fins les 00h
L'endemà totes les mallorquines acompanyades dels danesos anàrem al "Tivoli", un parc d'atraccions conegut que es troba a Copenhaguen, hi vàrem estar tot el dia com a acomiadament de na Pau i ens ho vàrem passar beníssim!
Al dia següent estàvem un poc cansades així que el mati vàrem descansar i damunt les 15h na Fie i amics seus na Bàrbara i jo vàrem anar al cinema a veure una pel·lícula que es diu "Leal" que és la tercera part de "Divergente".

Ha estat un cap de setmana ben entretengut!

diumenge, 10 d’abril del 2016

TORNADA DE NA PAU DE DINAMARCA

Tornada de na Pau de Dinamarca


Com ja sabeu, na Pau Sanxo de 4t d'ESO va formar part de l'intercanvi a Dinamarca Erasmus+ tres mesos. Li vàrem fer unes preguntes sobre la seva experiència allà.
Primer de tot, ens va dir que va decidir fer aquest intercanvi perquè una oportunitat així no la tenim cada dia i perquè l'any passat hi va anar 3 setmanes i se li va fer curt. També ens ha dit que no ha estat possible estar 3 mesos perquè no s'ha pogut trobar un canditat o candidata que vengués 3 mesos a Mallorca, per això només hi ha anat 40 dies però segur que les recordarà sempre.
Amb la família amb qui estava, tot i no xerrar la mateixa llengua, s'han comunicat a través de l'anglès, que és la llengua del perquè d'aquest intercanvi, i ens ha dit que s'ha sentit en tot moment com si fos una més de la família. 

Canviar d'escola durant quaranta dies implicava haver de fer els exàmens i els deures allà, i ens ha explicat que tot ho feia online, i sense problemes. 


Na Pau, valenta com és diu que sens dubte repetiria aquesta experiència, perquèens aquests 40 dies els ha trobat molt curts. Ha estat una experiència molt bona i l'ha sabuda disfrutar molt bé!


dijous, 7 d’abril del 2016

Tercera setmana a Dinamarca

Aquí us adjunt l'enllaç del vídeo: https://youtu.be/sbS04sTsOEI



Aquesta setmana vàrem anar a l'escola on qualque dia practicavem el ball per la gal·la, que vendria a ser la "PROM" americana. En acabar l'escola anavem al centre comercial o al típic bar on anam, el KABANAH. Es pot veure on vídeo on feim yoga, en feim cada divendres.
El cap de setmana el varem passar a ca na Leahm varem mirar pel·lícules, jugar a jocs i cantar al "singstar", varem celebrar l'aniversari de na Mar i en acabar la setmana varem tornar a Mallorca.

divendres, 1 d’abril del 2016

VACANCES DE PASQUA



Nosaltres, dimarts vam acabar les nostres vacances de Pasqua, i des d'aquest dia estam fent un projecte sobre l'aigua i els seus comportaments, el qual haurem de presentar el proper dilluns davant els nostres companys danesos i alhora, les nostres companyes mallorquines, que ja seran aquí.

Elles, se'n anaren el dia 22 del mes passat a passar les vacances amb família i a disfrutar-les amb els amics. Na Francina i jo però, les hem volgudes passar aquí per diferents motius. La veritat, que han estat unes vacances de pascua molt difrents a les que sempre haviem tengut: no hem pogut disfrutar de les panades, ni dels robiols. Tampoc hem assistit als dinars familiars que solem celebrar. Però hem celebrat altres events diferents als que estam acostumades.

Hem anat a Bakken, el parc temàtic més antic del món, on hem pogut veure una vena històrica de manera molt divertida. En el meu cas, m'han passejat des d'Alemania fins a Suècia, i he disfrutat, ja que el bon temps ens ha acompanyat sempre. Ha estat el que diríem un 3x1.

Queda poc més d’una setmana per completar la meva estància a Dinamarca, i la tristesa ja comença a rovegar-me per dedins, però no m’impedirà disfrutar dels darrers dies per aquí.



Salutacions des de Dinamarca,
Pau Sanxo