dissabte, 30 de gener del 2016

DENIP, DIA ESCOLAR DE LA PAU I LA NO VIOLÈNCIA

DENIP. Dia Escolar de la
No-violència i la Pau


Què es el DENIP?
El DENIP és el "Dia Escolar de la No-Violència I la Pau", i promou valors com la tolerància, la solidaritat, el respecte als Drets humans, la no-violencia i la pau i el seu misatge diu: "L'Amor universal és millor que l'egoisme, la No-violència és millor que la violència, i la Pau és millor que la guerra".  Es celebra dia 30 de gener a les escoles, i commemora l'aniversari de Mahadma Gandhi. El dia de la pau, tanmateix, s'hauria de celebrar cada dia, i pau, n'hi hauria d'haver sempre



Dia de la pau

El passat 30 de gener l'escola CC Sant Salvador va fer honor al dia de la pau. Els alumnes varen fer diferents activitats, per exemple, infantil varen fer coloms; els més grans, que són els de quart, cinquè i sisè de primària es varen aprendre, com els d'ESO, la canço de ''imagine''.
Els de 2n i 3r de primària, apart de fer colomets que a les ales duien paraules que signifiquesin ''Pau'', van fer un dibuix que representava una escena on no hi hagues violència. 

Els alumnes de 5è i 6è de primària es varen pintar una colometa de la pau a la mà. I podien participar al concurs de narrativa, també varen participiar al video de s'escola.

Ho varen passar molt bé.

Concurs de narrativa

El CC Sant Salvador, per primer any, va convocar el I certamen de narrativa breu "Camins de Pau". L'objectiu d'aquesta proposta era fomentar l'esperit de la pau i la no-violència, i ser capaços de crear històries entorn d'aquest tema.
Els alumnes des de 5è de primària fins a 4t d'ESO varen poder participar i es varen dividir en dues categories: la primera va ser dels alumnes de 5è fins a 1r d'ESO, i la segona dels alumnes de 2n fins a 4t d'ESO. Els estudiants que varen voler participar varen fer el seu text seguint unes bases semblants a les que es fan servir als concursos literaris professionals.
Dia nou de febrer, en el marc del Mercadet Solidari, es varen saber els resultats dels quatre guanyadors de cada cada categoria.




Enhorabona per la iniciativa, i a tots els participants per haver escrit al favor de la Pau!



Mapa DENIP 
FundiPau, una ONG que treballa perquè cada vegada hi hagi més persones que es comprometin a construir un món sense violència i en pau, proposa diverses activitats i la creació d’un mapa entre tots els centres educatius que celebra la jornada, on es recullin les activitats que s’han fet aquest dia. Els centres poden posar-hi un senyal amb el títol de l’activitat i enllaçar-hi les fotos, els vídeos, els articles, etc. que tenguin penjats a la web del centre.




Aqui us deixam l'enllaç de la web de FundiPau: 

Vídeo de la Pau



El CC Sant Salvador, per celebrar el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP)' enguany ha fet un vídeo entre tots els nins i nines de l'escola per conscienciar sobre la necessitat de crear un món en  Pau. Tots els alumnes de l'escola ens vàrem reunir al pati de baix de l'escola i n'Amal, una alumna de 3r d'ESO, va llegir un text argumentatiu sobre la Pau i la No-Violència que ella mateixa va escriure. Després de la seva lectura, tots els alumnes vàrem cantar la cançó de Imagine d'en Jhonn Lennon i els alumnes de primària i infantil varen mostrar els colomets de la Pau que havien fet. Va ser un moment molt emotiu.

divendres, 29 de gener del 2016

CUIDAM LA NATURA


Dia 29 de gener els alumnes de 4t d' ESO es varen dividir en grups i varen anar a diferentes aules del centre a exposar un decàleg amb vídeo sobre el reciclatge, perquè tant els més petits com els més grans recordassin la importància de reciclar. Varen explicar deu temes de com protegir la natura com per exemple estalviar aigua, utilitzar el combustible, entre d'altres.


El segon objectiu de l'exposició era que els alumnes fossin professors per un dia i tenir l'experiència de poder educar als altres alumnes sobre la natura i la importància de protegir-la. Tant els alumnes de 4t d'ESO com els que escoltaven s'ho varen pasar molt bé.

divendres, 22 de gener del 2016

ERASMUS + A FINLÀNDIA


El passat 22 de gener, na Kelly Morey, en Sebastià Gomila, en Pere Joan Infante, en Manolo Pozo, na Laura Gili, n'Antònia Massanet i na Laura Pozo, juntament amb en Tòfol Massanet i en Pere N. Riutort  varen anar a Finlàndia, amb el projecte Erasmus +.

Es veren a la plaça del pes tots junts a les 10.15h i partirien cap a l'aeroport, allà agafaren el primer vol a la 13.40h, hora mallorquina, i arribaren a Londres a les 15.15h, hora anglesa, llavors a les 18.15h agafaren l'altre vol, cap a Helsinki, hora anglesa, allà arribaren a les 23.10h, hora finlandesa. Agafaren l'autobús cap a l'hotel, on passaren dos dies per agafar el darrer vol. Al matí següent, just sortir al carrer, començaren a fer fotos de la sorpresa de veure tanta i tanta neu! Primer varen anar a barenar i llavors a visitar la ciutat. 


Passats els dos dies a la capital de Finlàndia, varen anar a l'aeroport, ja que el vol partia a les 20.30h.  En arribar a la porta on embarcaven, trobaren els danesos, tots contents i es donaren una forta abraçada, ja que alguns havien vengut a Mallorca i els enyoraven molt. Llavors varen veure un altre grup i eren els Francesos, es varen començar a conèixer i es varen dur molt bé! Seguit varen agafar tots l'avió i arribaren a Kuopio, a les 21.30h aterraren molt contents i nerviosos perquè ja només quedaven dues hores de bus per arribar a Nurmes i poder veure a les famílies aquí on anaven. Va arribar el moment en què es veurien per primera vegada, moment en què es veren molts de petons i aferrades. Cada alumne va anar amb el seu nou amic finlandès, molt nerviosos ja que no el coneixien gaire, però totes les famílies eren molt amables, simpàtiques, i eren molt atents amb els nous hostes i els feien molt de cas. Tots els d'estudiants varen veure que hi podria haver confiança des de la mateixa nit.

Al matí següent varen anar tots a les 8.00h al col·legi. Era bastant gran i varen deduir de seguida que era una escola molt silenciosa on tothom respectava les normes. 

Abans d'entrar a l'aula on feren activitats per conèixer-se tots els estudiantes dels  diferents països, tots es varen haver de llevar les sebates, com a costum d'allà. En acabar aquelles activitats eren les 10.30h i allà ja era hora d'anar a dinar. En acabar de dinar varen anar a fer més activitats per conèixer-se encara millor i a les 14.00h cada un va anar cap a cases. Varen passar el dia amb la família per conèixer-se més, a les 18.00h la gent ja havia sopat, una costum també molt diferent al nostre.

Tota la gent i tot el que havien conegut era fascinant! 


La setmana que varen passar a Nurmes:

Varen anar a pescar dins un foradet al gel; varen anar a fer esport junts; feren diferents activitats de tecnologia (ganivets, culleres, talla pizzes, etc); patinaren damunt gel; passaren un dia pel bosc fent diferents activitats amb la neu (jugar a futbol a damunt la neu, fer ninots de neu, torrar el menjar, fer un tràiler, anar amb raquetes de neu, etc.); també varen anar a la sauna; feren tir amb arc; un dia varen fer una festa on hi havia música, menjar, i altres.  Menjaven diferents verdures i molt de peix fresc, com ara el salmó.


El darrer dia tots ja estaven molt tristos, ja que al matí varen partir els francesos, danesos i portuguesos, i el dia abans havien partit els austríacs. Els italians i els mallorquins partien al vespre. Va arribar l'hora de anar cap al col·legi per partir cap a l'aeroport. En aquell moment de pujar a l'autobús hi va haver molts de plors i juntament moltes aferrades i petons, va ser un moment molt trist però ja havien de pujar a l'autobús i partir. Quan va partir, hi va haver encara mes plors, però tothom es va anar calmant ja que podien seguir en contacte. Després de dues hores varen arribar a l'aeroport de Kuopio i allà varen tornar a començar a agafar avions, el primer va ser a les 18.05 i varen arribar a les 18.50h a Hèlsinki, allà varen despedir-se dels Italians i llavors varen anar a un hotel ja només els mallorquins, per dormir i així a lon demà que ja era dia 31 a les 07.40h partir cap a Londres i allà arribaren a les 9.00h, hora anglesa, hi passaren unes hores i a les 16.45h ja partiren. Allà hi havien tots els pares esperant ansiosos per tornar a veure als seus fills, varen fer cotxades i en arribar a Artà ja varen anar cada un cap a la seva casa.


Els estudiants que varen anar a Finlàndia troben que va ser una experiència molt bona: poder conèixer molta gent d'altres països, i amb ells aprendre més anglès, conèixer altres cultures, tradicions, diferents climes, i altres. En conclusió, els va agradar molt i esperen poder tornar a veure tota la gent que varen conèixer a aquesta experiència de l'Erasmus +.

divendres, 15 de gener del 2016

ACTIVITATS SANT ANTONI

Sant Antoni ha començat al nostre centre amb la preparació i emoció de cada any.

Just en acabar les vacances de Nadal, el primer dia d'escola, l'ajuntament realitzà un taller als alumnes de 3r i 4t d'ESO per parlar sobre l'alcoholisme.

També hem realitzat unes activitats en relació a la festa per així estar ben preparats.
Dia 15 ens visità en Mosca, el dimoni gran, perquè els alumnes d'infantil i primària li fessin preguntes per conèixer més aquesta tradicional festa, i la feina que fan els dimonis.
A més a més de tota la decoració amb murals i dibuixos que posam per tot el centre, els més petits enguany fan unes màsqueres de dimoni per tal de sentir-se com ells i ser dimonis per un dia.
Des de 1r de primària fins a 6è de primària, i tot ESO, preparam les típiques gloses de Sant Antoni i les cantam davant els altres companys.


Artanencs això ja arriba
Mocador i camia a punt
Tots els ànims ben amunt

Esperant aquest gran dia  




ENQUESTA DE LA FESTA DE SANT ANTONI

Els alumnes de processos de comunicació vàrem sortir al carrer a fer una enquesta sobre Sant Antoni. Catorze persones ens varen respondre aquestes 3 preguntes, i aquests han estat els resultats:


No
Creus que ara el joves relacionen Sant Antoni amb beure?
100%
0%

Les 14 persones han afirmat que els joves relacionen aquesta festa amb l'alcohol.

Com a la pregunta anterior, totes les persones enquestades també han afirmat que Sant Antoni ha canviat molt.


No
Creus que ara Sant Antoni és molt diferent que abans?

100%
0%


Ja que tothom ens havia contestat que la festa ha canviat molt, els hem demanat si ha anat a millor, a pitjor o s'ha desvirtuat. La major part de la gent troba que s'ha desvirtuat i per parts iguals troben que ha anat a millor o a pitjor.



Millor
Pitjor
S'ha desvirtuat
Ha anat a millor, a pitjor o s'ha desvirtuat?
14,2%
14,2%
71,8%


A veure si entre tots recuperar el millor de la festa de Sant Antoni.